StemUp inspireert in techniek en wetenschap

Toekomst in STEM
Laat leerlingen hun talent ontdekken
StemUp is een programma voor leerlingen in het eerste en tweede leerjaar van het voortgezet (speciaal) onderwijs. De leerprogramma’s van StemUp worden uitgevoerd door ervaren partners en inspireren jongeren om te kiezen voor werken in of met techniek en wetenschap. Dat is hard nodig.
We zijn steeds afhankelijker van technologie, maar toch kiezen slechts weinig leerlingen voor een toekomst in STEM. Daardoor dreigt er een tekort te ontstaan aan goedgeschoolde en enthousiaste mensen die de ontwikkelingen en innovaties kunnen dragen.
Met StemUp op jouw school krijgen leerlingen in leerjaar 1 en 2 de kans om hun talenten te ontdekken. Met de verschillende leerprogramma’s, kunnen ze uitvinden hoe zij een rol kunnen spelen in de wereld van STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics).

Afgestemd op jouw school
Passend met StemUp
STEM onderwijs verder ontwikkelen op jouw school? Daar helpt StemUp bij. Natuurlijk houden we rekening met de visie en context van jouw school. Het programma bevordert STEM geletterdheid, waardoor techniek en wetenschap voor iedereen toegankelijk worden.
Het ontwikkelen van STEM onderwijs binnen jouw school gaat altijd samen met een StemUp coach. Het uitgangspunt is een duurzame impact maken waarbij we een samenwerking voor meerdere jaren aangaan. Al die tijd staat de coach in verbinding met jouw school voor ondersteuning bij het uitvoeren van jullie unieke ambitieplan.
Leerprogramma’s

De maker’s Red Box
Maakotheek
De leerstof van verschillende kernvakken komt in de Maker’s Red Box (mavo, havo en vwo) bij elkaar! In een overkoepelende opdracht, zoals de Stad van de Toekomst, gaan zij aan de slag met 21e-eeuwse vaardigheden op bijvoorbeeld het gebied van aardrijkskunde, wiskunde en maatschappijleer. In de Maakbox (vso, pro en vmbo) gaan leerlingen actief aan de gang met onderzoekend en ontwerpend leren. Techniek in een betekenisvolle context leren toepassen is daarbij het uitgangspunt.

Makerspace
Junior IOT
Lekker aan de slag met techniek? Met Makerspace van Junior IOT richt je een maakplaats in. Leerlingen kunnen aan de slag met basisvaardigheden zoals solderen, 3D-printen en lassen, waarmee jongeren ook direct leren samen en veilig te werken. Onder begeleiding van een vakdocent kunnen ze zelfs een certificaat behalen! Zo leren ze basisvaardigheden en ontdekken ze of werken in de techniek bij hen past.

Creative coding
Future Bites
Creativiteit en technologie komen samen in Creative Coding van FutureBites. In speelse workshops maken leerlingen kennis met verschillende programmeertalen en de techniek achter programmeren. Leerlingen gaan aan de slag met vormen en onderwerpen die hen inspireren: films, muziek en games. Het resultaat is een eigen creatie op basis van codetaal. Creativiteit en levensecht leren komen op deze manier bij elkaar.

Let’s Invent
De Ontdekfabriek
Let’s Invent! inspireert leerlingen om met eigen ideeën en uitvindingen de wereld een beetje leuker of beter te maken. Na een inspirerende kick-off workshop gaan ze een challenge aan waarin ze onderzoeken, ontwerpen, bouwen en presenteren. Deze vorm van challenge based learning is uitermate geschikt om hun creatieve, technische én generieke competenties te ontwikkelen die van belang zijn in de moderne – en toekomstige – maatschappij.
Hoe doe je mee met StemUp

Ontmoet de StemUp Coaches
Aan de slag met StemUp?
Wil jij met jouw leerlingen aan de slag met STEM onderwijs? We kijken graag samen met jullie wat er allemaal mogelijk is. Via het onderstaande formulier kun je meer informatie opvragen. Ook bekijken wij of jouw school in aanmerking komt voor StemUp.
StemUp biedt leerprogramma’s met als doel jongeren op verschillende manieren te boeien voor STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics). StemUp helpt jullie school daarnaast om STEM onderwijs door te ontwikkelen.
StemUp is opgezet voor het eerste en tweede leerjaar van het voortgezet (speciaal) onderwijs.
StemUp is een pilot die in november 2023 is gestart. Het programma loopt in elk geval tot en met 2025 door. Bij succes is het de intentie om het programma te verlengen. Het uitgangspunt is om een duurzame, meerjarige samenwerking met de school aan te gaan.
Scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de regio rond Veldhoven (binnen een straal van 35 kilometer) kunnen zich aanmelden voor het StemUp programma. Omdat het programma momenteel in een pilotfase zit tot eind 2025, is er plaats voor een beperkt aantal scholen. Het is dus mogelijk dat we je aanmelding niet direct kunnen accepteren, maar dat we je op de wachtlijst plaatsen voor een eventuele verlenging van het programma.
Samen met een StemUp coach stellen jullie als school een meerjarig STEM ambitieplan op. Dit plan wordt vervolgens gepresenteerd.
Na goedkeuring gaat de school aan de slag met één of meerdere leerprogramma’s van StemUp. Van de school wordt verwacht dat betrokken docenten hierin worden ondersteund. De StemUp coach blijft aan jullie school verbonden.
De StemUp coach begeleidt jouw school bij het inzetten van de leerprogramma’s. Op basis van de schoolvisie, het plan en de ambitie op het gebied van STEM onderwijs, komen jouw school en de StemUp coach samen tot het best passende programma.
Zodra je school start met een van de aangeboden programma’s, zal de StemUp coach in verbinding blijven met je school. Waar mogelijk wordt er ondersteuning geboden bij het uitvoeren van het ambitieplan.
Het StemUp programma biedt momenteel vier leerprogramma’s aan: Makerspace (Junior IOT), Creative Coding (FutureBites), Let’s Invent! (De Ontdekfabriek) en Stad van de Toekomst & Makersbox (Maakotheek).
Momenteel bieden we vier leerprogramma’s aan die goed passen bij de specifieke vragen vanuit de scholen. Past het aanbod niet bij de uitdaging van de school? Dan zoeken we samen naar een oplossing.
StemUp zit in een pilotfase en momenteel doen circa 17 scholen mee.
ASML draagt de kosten voor de inzet van de StemUp coach en de uitvoering van het gekozen leerprogramma door één van de partners van StemUp. De kosten voor de inzet van eigen docenten en dergelijke zijn voor rekening van de school. Afspraken hierover worden vastgelegd in jullie STEM ambitieplan.
StemUp is geïnitieerd door ASML. WisMon is programmamanager van StemUp en helpt de scholen met haar StemUp coaches. De uitvoering van de vier leerprogramma’s is momenteel in handen van Junior IOT, FutureBites, De Ontdekfabriek en de Maakotheek.
Bevindt jouw school zich in een straal van maximaal 35 kilometer rond Veldhoven? Meld je school dan aan voor een online kennismakingsgesprek. Dat kan via het aanmeldformulier. Een StemUp coach zal contact opnemen met jouw school.
Daarnaast organiseren we één keer per jaar een proeverij waar je kennis kunt maken met StemUp. De eerstvolgende proeverij is op 17 oktober aanstaande bij ASML. Je kunt je hiervoor hier inschrijven.
Helaas kunnen wij (nu nog) geen ondersteuning bieden aan scholen buiten de regio (35 kilometer rond Veldhoven). We willen wel graag met je in gesprek om onze ervaringen tot nu toe met je te delen of om je in contact te brengen met een van de scholen die bezig zijn met StemUp.